Evolusjon, facinerende! Og vakre dyr.

Da var nytt semester begynt igjen!

Har startet opp med tre nye fag:

- Evolusjon og Økologi

- Zoologi

- Molekylærbiologi

Så dette blir spennende! Jeg må skjerpe meg, og holde følge med undervisningen. Har vært på neon forelesninger nå, og jeg syns det er så gøy at evolusjon er en så viktig del av biologien! Snakker om evolusjon i nesten hver forelesning jo =) Og jeg har lært mer allerede! Sånne små ting jeg ikke visste, hvordan ulike organer ble til osv.

Før syntesjeg det var et mysterium hvordan livet plutselig kunne vandre opp på land, da alle var fisk i havet nesten. Men nå vet jeg litt mer! En type fisk, kvastfinnefisk, utviklet noe spesielt. Andre fisker, strålefinnefisker, har finnemusklene inni fiskekroppen, men kvastfinnefiskene utviklet muskler inni selve finnen! Og dette gjorde at de kunne kravle litt opp på vann, og dette utviklet seg senere til føtter, og deretter kunne dyrene utvikle seg til amfibier!På nest-nederste bildet ser man at selve finnen har muskulatur. ;D

Evolusjon er så facinerende! Det er ganske sykt å tenke på at alle arter er resultat av en langsom prosess der alle egentlig har den samme stamfar.

Jeg syns hvalevolusjonen er så stilig. Hvaler ligner i utseendet mer på fisk, med sin strømlinjeformede kropp. Slike likhetstrekk, hvor arter har oppnådd samme løsning på samme problem,( med hvalen og fisken denne kroppsformen for minst mulig motstand i vannet), når dyrene ikke er nært beslektet, kalles homologe trekk :P Det lærte jeg denne uken. Tror det var homologe, kan være jeg husker feil. Men uansett, hvaler er ikke nært beslektet med fisk!

Hvalen stammer fra landlevende dyr! Er det ikke kult? Dyr som langsomt tilpasset sine liv til å leve i vann, og mistet sine bakre lemmer. Noen hvaler har enda rester etter bakbein i skjellettene sine.En av hvalenes stamfar:Pakicetus.

Hvalevolusjon:


BBC sin serie Walking with Beasts har Ambulocetes med. Se denne videoen:

http://www.youtube.com/watch?v=B24HFaUbZGYAmbulocetus skjellett. Her kan vi se at dyret ligner mer en hval.Basilosaurus, en annen primitiv havl, en av de første "ekte" hvalene. Denne ble om lag 18 meter lang! Jeg ville ikke truffet på denne om jeg var ute og svømte...

Her spiser den en mindre hval.

En annen ting som er interessant, er at fuglene er dinosaurenes etterkommere:)

Archaeopteryx, en liten dinosaur med fjær.Noen av de primitive fuglene var enorme, og svære, som sine stamfedre, de store dinosaurene.Dette er "terrorfuglen", phorusrhacus. Den var på toppen av næringskjeden, og kunne bli 3 meter høy!


Dette er gastornis. Diiiger den og. Her ser vi den spise en av hestens forfedre. Det var i Eoceneperioden. Det fantes altså en tid, der fugler spiste hester...

:D

Noen andre interessante dyr:

Liopleurodon, som her angriper en dinosaur som aner ingen fare. Dette er det STØRSTE rovdyret som noensinne har eksistert.Hodet er rundt 3 meter langt, kroppen tror jeg er noe rundt 27 meter om jeg husker rett.
:D

Her er meg med en av mine yndlingsdinosaurer, Parasaurolophus. Jeg forestiller meg at den var veldig søt :P Tatt sommeren 2009 på Natural History Museum i London^^Ja jeg er altså veldig interessert i dinosaurer og alt som har med forhistorisk liv å gjøre. Tror jeg kan takke pappa for det, han og er det =) Husker alle dokumentarene han viste meg og søsteren min, og alle dinosaur-dataspillene vi fikk som små :P

 

Menmen! Det er ikke bare fortidens dyr som facinerer meg=) Jeg eeelsker dyr. Blant mine yndlingdyr er:

- Selvsagt hund. Her er verdens herligste, Dixie-jenta mi!
- hest... Har vært hestegal hele barndommen :P Her er meg sammen med Sytse, hingsten jeg var forrytter for. Bildet er tatt av Adrian Samuelsen Salte.


Ikke bare domestiserte dyr heller da,

- Spekkhoggere. De er så ubeskrivelig vakre! Og så er de utrolig intelligente. De lever sammen i flokker og hver flokk har sin egen dialekt og måte og jakte på. Når en hval finner på en ny måte å jakte på, lærer den det bort til de andre i flokken, og flokken fører denne egenskapen videre til sine avkom. De har maaasse ulike måter å fange bytter på, ulikke facinerende og utspekulerte teknikker. Disse hvalene er den største av delfinene. De kan finne på å jakte på andre hvaler, tilogmed dem større enn dem selv. Jeg drømmer hele tiden om å se en spekkhogger i levende live. Det er helt merkelig, den drømmen som går mest igjen er at jeg svømmer med spekkhoggere, eller at jeg er en. Jeg er bare NØDT til å dra på spekkhoggersafari!

min egen versjon, laget i keramikk, og malt i akryl:P
Snøleopard<3 De er så nyyyydelige! Liker forøvrig alle store kattedyr.

 

Steinbukk:D De er så tøffe! SEE på de hornene! I dokumentaren Planet Earth er det en kejmpegøy episode hvor steinbukekr er med. Utrolig å se hvor stødige de er oppi fjellet. Løper nedover nesten loddrette skråninger av stein.og jeg syns faktisk at slanger er pene. Og de er slett ikke slimete, slik mange liker å tro. Ganske behagelige å ta i egentlig :P En burmesisk pytin på bildet.Tralala. Det ble kjedelig å skrive nå. Og så er det litt sent. jeg har foressten prøvd å male noe seriøst for første gang på mange år. Ble ganske fornøyd, dette er ca 10 cm høyt. Så etter et bilde.

Nam. Jeg eeelsker ost og kjeks. Står nesten og sikler når jeg ser sånn her :P Liker best Brie, Camember, ridderost og port salut. Sånn blåmugg er jeg fremdeles skeptisk til... Men kremost og Chevre er også godt. Spesielt med spekepølse til! Naam blir nesten sulten nå.Naam, koser meg skikkelig når jeg sitter og knasker dette her :D Speltkjeks med camamber og rødvinspølse. Nam!

 

Men nå ble det seint

2 kommentarer

Frøydis

29.jun.2011 kl.20:05

Hihi, for et koselig innlegg! ^^ Jeg er også rimelig fascinert av hvordan hvaler har blitt til...! Av og til overgår virkeligheten fantasien, i hvertfall i dyre- og planteverdenen. Åh, nå må jeg gå og google flotte, forhistoriske kjempepattedyr! O_O

Carina

30.jun.2011 kl.00:05

Frøydis: Ja det er helt utrolig facinerende =) Syns det er mye mer spennende enn fantasivesener og slikt ;) For dette er jo liksom noe som HAR skjedd, virkelighet =D

Ja er mange kule dyr! Jeg har selv en liten liste med dyr jeg skal google og finne ut mer om: Anomalocaris, marella, pikaia, hallucigenia... Tiiidlige vesener :P fra Kambrium eller noe ;)

Jeg syns hvertfall forhistoriske dyr er dødsfacinerende :D

takk for ksoelig kommentar!

Skriv en ny kommentar

Carina

Carina

21, Stavanger

Hei! Mitt navn er Carina. Skriver veldig sjelden, men når jeg først skriver er det enten om et eller annet tema jeg er engasjert i, eller ganske enkelt bare innlegg om hva jeg har gjort i det siste. Min største lidenskap er det fantastiske dyreriket her på planeten, og det fantastiske faktumet at alt har blitt til ved gradvis, ikkeforutseende, ikke-planlagt, ikke-intelligent evolusjon. Jeg er ei som kan føle en overveldende glede og facinasjon for vitenskapelige fakta rundt evolusjonen, og ei som kan bli så rørt av å se hval, spesielt spekkhugger, delfin og knølhval på tv at tårene renner - jeg har en så dyp og intens lengsel etter å se disse fantastiske vesenene i live! Men så er jeg egentlig en ganske tøysete og selvironisk person, så avsnittet ovenfor ble litt vel svulstig og dramatisk, hehe, men det stemmer jo 100% :P Ellers er det hund og hundesport som opptar med i hverdagen, er eier av Dixie, en nydelig spanielblanding. Ellers går jeg andre året på biologistudier i Bergen.

Kategorier

Arkiv

hits