Orcinus orca - spekkhoggeren, vakreste av alle

Det er ingen dyr som facinerer meg på samme måte som spekkhoggere. Jeg har alltid elsket spekkhoggere. De er bare så ufattelig nydelige! Jeg syns virkelig, de er en av de nydeligste skapningene på jorda.
Drømmer jeg har om nettene som går igjen og igjen hele tiden, er drømmene om spekkhoggere. Jeg har drømt utallige ganger at jeg har sett spekkhoggere i virkeligheten. Enten har jeg vært ute og svømt og truffet på noen, eller vært ute i båt. Jeg har den samme lengtende følelsen hver gang jeg våkner opp etter en spekkhogger drøm - jeg vil så gjerne drømmen skal bli virkelig! Jeg har desverre aldri sett en ordentlig spekkhogger i mitt liv. Bare på film og i dokumentarer. Free Willy-filmene vil jeg nok alltid elske =) Bare synd det er en trist historie bak, historien om Keiko. Keiko som ble satt fri, og døde som ensom hval i Norge. Jeg angrer så ufattelig mye på at jeg ikke dro for å se han den gangen! Han lot jo mennesker komme nær, svømme med han og sånn... Noe som er et av mine høyeste ønsker i verden, vennlig nærkontakt med en spekkhogger !

Seee, jeg SKAL oppleve dette i livet mitt, helt fantastisk:
Spekkhoggerne er et av de mest intelligente dyrene på jorda, og den største av delfinene. Det er intelligensen som gjør dem ekstra spennende. De er sosiale dyr, som lever sammen i familier, ungene forlater aldri moren sin. Og tillærte egenskaper blir lært bort til ungene, slik at hver flokk har sine spesielle vaner og "tradisjoner", og sine teknikker til å jakte på. De lærer altså av hverandre, deres teknikker er ikke medfødte egenskaper. Men evnen til å lære bort er tydeligvis det! De lærer ofte av å observere hverandre.

De er på en måte havets ulver. Dyr som jakter i flokk. De har helt spesiellt teknikker, og kan ta omtrent alt av byttedyr. Noen spiser sel, andre av sild(som dem i Norge), og tilogmed dyr som andre hvaler eller giftige piggskater. Og de har ofte utspekulerte eller geniale måter å fange byttet på. Ofte ved bruk av samarbeid og planlegging. Egenskapene går i "arv" nedover generasjonene; de voksne lærer sine avkom teknikker, og de deres avkom igjen.

Denne syns jeg er genial:

 

Hver flokk har også sine egne dialekter har forskere funnet ut. Nyyydelige lyder lager de;

 Jeg SKAL se spekkhogger i virkeligheten. Snorkle og se dem under vann og! Jeg blir så misunnelig når jeg hører om folk som har møtt spekkhoggere på sjøen, så har de lekt seg ved siden av båten, og tatt kontakt med mennesker - er de nysgjerrige på oss? Eller hva er det de mener om oss? Leste om en smo hadde snorklet, og vært 3 meter face to face med en diger hann, i flere sekunder hadde de bare sett på hverandre. Fantastisk... Det må være verdens beste opplevelse :P

Jeg har tenkt å dra opp til Lofoten og se spekkhoggere. Der kan man bli med ut i båt og snorkle med dem om forholdene ligger til rette for det. Gleder meg! De er bare så utrolig flotte. Jeg har ikke lyst til å se dem i akvarier som feks Seaworld. Det er trist at så intelligente og digre dyr blir stengt inne i bassenger... Treningen har jeg ikke noe imot, de blir jo aldri tvunget til noe(positiv forsterkning, klikkertrening), men bare det at så store og verdige dyr skal bli avgrenset fra friheten slik.

Det er lett å se forskjell på hunn og hann. Dette er en hann, med den store rette ryggfinnen:

mens hunnenes og ungenes finner er kortere og mer kurvet:


Har du sett en spekkhogger? Hva syns du om de?

 

13 kommentarer

bliskyffgang

16.okt.2011 kl.04:09

Fin blogg! =)

Sjekk gjerne ut min! har nettopp laget den og skrevet 1. innlegg :D

veronica

16.okt.2011 kl.16:41

For å legge inn youtube video så må du hente embed lenken på youtube (under videoen), trykk på der det står del under youtube videoen, så dukker det opp en knapp der det står: innbygg. Trykk på innbygg, kopier lenken der og lim den inn i bloggen. Du må akurat da bruker html editor knappen på bloggen :)

Og spekkhoggere er virkelig vakre :)

Carina

16.okt.2011 kl.18:12

veronica: Tusen takk! Tror jeg fikk det til nå :D Har lurt på det en stund altså :P

Ja, de er nydelige =)

Tellus

20.okt.2011 kl.13:15

Så utroliiiiig kult at andre har denne interessen! for min del, har den dabbet litt av, men for noen år siden var jeg helt VILL etter spekkhogger, jeg var sånn..unormalt fascinert. og ja, jeg har vært 3 ganger i lofoten på spekkhogger safari der, og det anbefales på det sterkeste. Jeg vurderer faktisk om jeg skal ta turen opp dit igjen i vinter.
Det er noen helt fantastiske dyr, som jeg utev tvil skjønner din fascinasjon av:D

Carina

23.okt.2011 kl.00:25

Tellus: Åååååh har du virkelig sett spekkhogger og?? :D Jerg har sååå utrolig lyst. Men jeg finner veldig lite info på nettet. De ene safari-tingen sin nettside er jo ikke oppdatert siden ifjor. Og jeg er litt skeptisk til at de ser hval på 30% av turene sine. Det er jo ikke veldig mye, og ikke får man pengene tilbake heller, og det var jo sykt dyrt! Hvertfall for meg som er student :O

Jeg hadde tenkt meg en tur i vinter håpet jeg =) Det er da det er sesong sant? hvor de kommer inn i fjorden etter sild?

Kjekt at noen andre også deler min facinasjon =) Det er bare noe helt spesielt med dem. Jeg vil nesten si det er favorittdyret mitt, selvom hund også er høyt oppe på lista. Men det er sikker bare fordi det ER bare noe spesielt ved spekkhuggerne! Så ukjent og mystisk =) Hund ser jeg jo hver dag, hehe :P

Interessen minh ar ikke dabbet av hvertfall :P Drømmer om spekkhoggere hele tida! De gangene jeg har drømt om dem våkner jeg emd en sånn kriblende følelse og ønsker at den var virkelig:P Jeg er enda helt vill etter spekkhogger :P

Hvilken selskap var du på safari med? Jeg har hørt om Orca Tysfjord eller noe slikt. Fant så lite info på nettet!

=)

Tellus

23.okt.2011 kl.00:49

yeees! jeg har både snorkla og vært på vanlig båsafari med de, og sett hver gang:) driiitstas!
Ja, er mange år siden jeg var der, så har ikke helt oversikten, men går jo ann å sende en mai og høre f.eks? Men ja, man vil jo såkalrt få sett dyraa!
helt riktig ang sild og sesong. men husker da de for mange år siden sa at dette antageligvis ville forandre seg med åra, så hvis du skal få sjangsen, ville jeg gjort det om ikke altfor mange år i allefall. evt i år:)
Haha, så utrlig kult å høre! jeg var eeeeksakt slik osm deg! drømte masse om dyra, og håpet hver eneste gan gjeg var nede ved sjøen at jeg s en finne! hihi.kjempestas! de er helt herlige, og jeg kan aaaalle replikkene i fre willy utenat:p
hmms.. ja, orca tysfjord var det jeg var med:)

Carina

23.okt.2011 kl.16:34

Tellus: Ååååååh nå blir jeg SÅÅÅ sjaluu :O :P

Skal sende mail til dem ja... aaaw jeg har såå lyst :D

Ja står på nettsiden at det har vært vanskeligere å finne dem... :/

Hver gang jeg kjører båt drømmer jeg om at det dukkr opp en spekkhogger like ved, ser det for meg :P

Free Willy er det faktisk lenge siden jeg har sett, har hatt planer om å se dem snart =)

Aaah =) Kult. SKAL se de altså :P Forhåpentligvis i år!

Hylja

23.des.2011 kl.12:08

Du burde slå deg sammen med bestevenninna mi. ;) Hun er helt vill etter spekkhoggere og niser. Er mange ganger vi har opplevd at niser kommer og leker rundt båten, mens spekkhoggere har jeg bare sett et par ganger.

Carina

23.des.2011 kl.12:13

Hylja: Åååh :) Hvor i landet er dette hen? Har sett niser noen fåå ganger for mange år siden på hyttetur et eller annet sted med familien, men vi var langt unna.

Hvor har du sett spekkhogger? Jeg som er så glad i dem, har aldri sett dem, en skam :O Tenker å dra opp til Lofoten når jeg får sjansen ;) Så har jeg en liten plan om å kanskje søke jobb hos de der spekkhoggersafarifolka et år eller noe etter studiene :P En vanlig turistopplevelse er så utilfredsstillende, det er bare ikke NOK! :P

Hylja

23.des.2011 kl.12:28

Nisene så vi like utafor Fjellværøya (ei lita øy oppi Trøndelag. Jeg er halvt derfra, og halvt fra Hitra, ei større øy), mens spekkhoggerne så jeg oppi Drageid (i Nord-Trøndelag). Vi er i Vesterålen på juleferie nå, så bestevenn har gitt meg streng beskjed om å følge med om jeg ser noen spekkhoggere her oppi "Spekkhoggerland". ^^

Carina

23.des.2011 kl.12:31

Hylja: Åh så koselig =) Ja, du bør ta bilde hvis du ser noen! Og nyte øyeblikket, hehe ;)

liseliten

24.des.2011 kl.00:40

Hei! Tusen takk for kommentarer på MLP-bloggen min! Blir så glad, det er ikke så mange som vet om den eller leser den :) Så jeg klikket meg videre inn her, og ser dette innlegget, og blir bare... "JA! Endelig noen som skjønner!?" Haha, seriøst, en av mine store drømmer er å få dra på hvalsafari... spesielt se spekkhoggere. Helt siden jeg var liten har jeg hatt en stor fascinasjon for hvaler...og ingen skjønner! Men så.. Åh :) Btw: God jul :)

Carina

24.des.2011 kl.00:55

liseliten: Heihei :) Hehe versegod! Har drevet og surfet litt på nettet en del tidligere og sett på my little ponyer, er jo såå mange søte! Jeg savner virkelig den der søte lille turkise med rosa man, den var yndlingen min! Når jeg kommer hjem skal jeg opp på mørkeloftet og se om jeg finner noen, hehe! Husker jeg hadde en litt spesiell en, tror det var en ekte MLP, den var litt langbent, og var rosa-og hvitstripete, lilla man tror jeg! Vet du hvilken det er? Så hadde jeg en kjempesøt hvit en med rød/rosa man og hale, og med hmm enten eple-eller bærsymboler over hele seg.

Jeg kommer hvertfall til å følge med på den bloggen, kjekt å se om jeg kjenner igjen ponnier jeg hadde =)

Ja hvaler er viiirkelig noe jeg elsker, hehe! Alle tannhvalene, og av bardehvalene er det knølhvalen jeg liker best ;P Håper jeg kan dra på hvalsafari snart!

Skriv en ny kommentar

Carina

Carina

21, Stavanger

Hei! Mitt navn er Carina. Skriver veldig sjelden, men når jeg først skriver er det enten om et eller annet tema jeg er engasjert i, eller ganske enkelt bare innlegg om hva jeg har gjort i det siste. Min største lidenskap er det fantastiske dyreriket her på planeten, og det fantastiske faktumet at alt har blitt til ved gradvis, ikkeforutseende, ikke-planlagt, ikke-intelligent evolusjon. Jeg er ei som kan føle en overveldende glede og facinasjon for vitenskapelige fakta rundt evolusjonen, og ei som kan bli så rørt av å se hval, spesielt spekkhugger, delfin og knølhval på tv at tårene renner - jeg har en så dyp og intens lengsel etter å se disse fantastiske vesenene i live! Men så er jeg egentlig en ganske tøysete og selvironisk person, så avsnittet ovenfor ble litt vel svulstig og dramatisk, hehe, men det stemmer jo 100% :P Ellers er det hund og hundesport som opptar med i hverdagen, er eier av Dixie, en nydelig spanielblanding. Ellers går jeg andre året på biologistudier i Bergen.

Kategorier

Arkiv

hits