Hvorfor jeg ELSKER Australia. Del 1

"Følg med på bloggen min, jeg skal blogge hver uke!" Dette sa jeg så fornøyd til venner og slektninger da jeg reiste fra Norge den 26.juli 2012. Vel, sløv som jeg er, ble ikke dette løftet akkurat fulgt opp... Forrige bloggpost var i... August? Like etter at første semester startet! Uff jeg skammer meg over meg selv nesten. Jeg burde jo ha skrevet, det er jo kjekt for meg selv å se tilbake på og. Jeg tenkte jeg skulle prøve å skrive en oppsummeringsblogg om forrige semester, men jeg tror jeg starter med et innlegg om hvorfor Australia er verdens beste land, så får oppsummeringsbloggen komme senere. Bloggemotivasjonen min holder seg ikke lenge av gangen, så jeg må skrive dette nå som jeg er i bloggmodus. Dette måtte deles opp siden jeg har så mye å fortelle. Her er del 1.

Tja, hvor skal jeg begynne??? Stikkord: Klimaet, kulturen, menneskene, skjønnheten, kunsten, alt man kan gjøre, og ikke minst DYRELIVET.

Klimaet

Jeg har aldri vært den typen som lengter etter sol og varme for å ligge på en strand og bake meg for å bli brun. Brunfarge bryr jeg meg slett ikke om, og det er ikke derfor jeg ville til et varmt land. Jeg synes personlig at lys hud er det peneste, men uansett! Jeg elsker å gå i kjoler. Jeg er veldig dårlig på å sette sammen antrekk som både ser pene ut OG er varme, så hjeme i Norge fryser jeg veldig mye, siden jeg ofte heller prioriterer p kle meg fint framfor varmt... Jeg har aldri fått teken på denne her lag-på-lagklesveien. Jeg liker det, men jeg har bare en manglende evne til å sette sammen sammensatte antrekk som ser bra ut. Noen hjelp meg? Anyway; derfor elsker jeg Australia - her er det sommer(etter norsk standard) hele tiden!! Jeg kan gå i lette deilige sommerkjoler hver dag, og jeg som ikke synes skjerf er pent(jeg har en slags sær ting som gjør at jeg ikke synes det er fint med tildekket hals, jeg synes feks høyhalsede gensere er stygt som regel) trenger ikke bruke det! Aldri! Selvom Aussiene bruker det her om vinteren da, *fnis*, i 20 grader :P Men ja, jeg kan gå i skjørt og kjoler og pene topper hver dag uten å fryse! Om kveldene blir det litt kjøligere og da er det bare å ta på seg en kjempetynn cardigan.
Det skal dog sies at jeg savner min fine vinterkåpe og pene støvletter og hansker. Jeg savner og litt sesonger, jeg ser at folk poster statuser om de små vårtegnene, ting jeg vanligvis hjemme blir helt i ekstase for hvert år, hver eneste vår. Den helt spesielle vårfølelsen er noe av det som er fint med steder i temperert klima som har ekte sesonger. MEN jeg må si det er ufattelig deilig å slippe snø, slaps og iskaldt regn!! Her i Australia blir avstandene så kortere liksom, når det er fint vær hele tiden, å gå et lite stykke er bare deilig... De avstandene jeg her betegner som gangavstander hadde jeg ikke kaldt det samme hjemme i Norge. Ikke fordi jeg er lat (selvom jeg er det), men fordi jeg ikke kan fordra vind og regn, spesielt ikke når det er så kaldt regn som det blir i Norge. Når det regner her er det bare en bagatell, det er like varmt likevel og som regel går regnbygene fort over. Selvom vi har hatt noen kraftige stormer og oversvømmelser her. Men så er det noe med stormene her som likevel ikke gjør det fælt; spektakulært lyn og torden for eksempel... Jeg kan la meg bli underholdt av det lenge!! Ingenting er som å se et mektig lynnedslag med påfølgende torden... Herlig!!

Dette bildet tok jeg rett før jeg og min amerikanske venninne Sam ble "overrasket" med sinnsyk regnstorm... Et eller annet rart skjedde med bildet, men jeg syns det var et blinkskudd jeg med iphonen ;) Vi gikk der på broen og var så fascingert av lynet at vi kom ikke på at stormen kom til å sette inn for full styrke straks... Vi ble gjennomvåte! Stormen varte i ca 15 minutter. Filmet noen klipp og, skal legge det ut senere om jeg får lastet dem opp på Youtube.

Var faktisk en intens haggelstorm en dag, haggel på størrelse med erter:

Kulturen

Kultur og mennesker går jo egentlig på det samme. Noe av det første jeg la merke til da jeg kom til Australia var hvor velkommen jeg følte meg. Her har vi nordmenn noe å lære!!! Alle her er så UTROLIG hyggelige! Her er det ikke uvanlig at en fremmed person slår av en prat, om det så er noen som sitter i kassen på butikken, eller noen som sitter ved siden av deg på bussen eller busstoppet, eller andre steder. Vi nordmenn vokser opp i et samfunn hvor dette ikke er normalt, det virker som om det ikke er sosialt akseptert. Jeg merker jo på meg selv hvordan jeg oppfører meg og reagerer på fremmede. Jeg har alltid vært litt sjenert, men jeg tror ikke jeg er alene om som nordmann å synes at det er småubehagelig når fremmede snakker til en uten grunn. Spesielt i starten da jeg kom hit skjønte jeg ikke helt hva som foregikk haha. Kan hende jeg blpser dette opp litt og at jeg er litt sosialt tilbakestående, men jeg har ikke inntrykk av at folk er like hyggelige i Norge. Her virker det som om folk er oppriktig interessert i deg, jeg satt på bussen en dag og kvinnen ved siden av meg startet en helt tilfeldig samtale, spurte hvor jeg kom fra, hva jeg studerte osv. Utrolig hyggelig! I Norge har, hvertfall hadde jeg før, en naturlig mistenksomhet mot andre mennesker. Begynte en fremmed person en tilfeldig samtale kunne jeg lett få tanker som "hva er det du vil?" "er du litt mentalt tilbakestående?"  Er det bare meg eller har andre en slik litt automatisk holdning?
En annen ting er, I Norge, spesielt unge mennesker, de sier ikke en gang HEI til bussjåføren!! Hvor frekt er ikke det? Det er faktisk bare noen år siden jeg bestemte meg for at herregud selvsagt sier man hei og smiler til bussjåføren! Ingenting lyser opp en sur morgen som noen som sier hei og smiler, spesielt på bussen. Jeg selv blir veldig glad av hyggelige bussjåfører, og jeg tror det gjelder andre veien og. Med en så kjedelig jobb må det vre utrolig trist å bli ignorert som om man bare var en robot som satt der og styrte bussen.
Her sier man ofte ikke bare hei heller, standard hilsing er "Hey how are you?" eller "how has your day been?" Spesielt folk i kassen på butikker slår av en hyggelig liten prat mens de slår inn varene. Utrolig hyggelig syns jeg, selvom jeg syntes det var litt rart i starten, jeg visste ikke helt hva jeg skulle si og jeg skjønte ikke hvorfor personen lurte.
Og som regel blir man referert til som "Darling" eller "love" når man er jente, og "mate" når man er gutt. Det er så koselig. Good'ay mate!!

En annen ting er at jeg ser utroolig lite sånne typiske brunkrembimboer. Ingen fjortissjenter som ser ut som spirende glamourmodeller. Ekstremt sjelden, om jeg har i det hele tatt, sett unge jenter med megakløft/utringning og knallblondt hår og brunt/oransj ansikt. Det falt meg inn her om dagen å klikke innpå topp blogglisten her på blogg.no... Trist rett og slett synes jeg, med alle disse rosabloggerne. Her virker det som om alle jentene kler seg anstendig og bra. Forskjellige stiler ser jeg overalt, men sjelden jeg ser noe vulgært. Enestetypisk fjortisstilen jeg ser her søte små emoer, og uten at jeg ha mye til overs for den stilen (selvom jeg gikk for den som fjortiss selv) er det langt bedre enn rosabloggerstilen, mener jeg personlig.

Her kler jentene seg også veldig pent, jeg kommer til et sted hvor jeg føler jeg glir inn hehe, ca alle går kledd så feminint, med kjoler og skjørt, er ekstremt sjelden jeg ser jenter med feks hullete bukser og store gensere. Jeg som elsker å gå i kjoler helst hver dag, ser pene klær jeg har lyst på hele tiden! Pene skjørt og kjoler... Helt min smak. Det er veldig sjelden jeg ser antrekk jeg synes er særlig pene i Norge, det flertalelt av jenter i Norge går i synes jeg ikke er så veldig pent rett og slett :P Som gjør at jeg ofte sliter med å finne klær jeg liker i Norge, men ikke her! Her er det pene kjoler i hver eneste butikk, med akkurat det snittet jeg liker! Fint midjesnitt, ikke det der stygge, jeg tror det heter empiresnitt, hvor midjen liksom plutselig skal se ut som den er RETT nedfor puppene. Det fremhever heller ingen midje siden snittet er for høyt oppe, og noen ganger er snittet rett over puppene, det var en periode hvor det var slike topper overalt, ikke pent syns jeg. Når jeg finner pene topper med sånt snitt hjemme må jeg alltid bruke et bredt belte siden jeg syns midje er et must... Uff kommer til å savne hvor lett det er å finne klær her!

Og jeg har blitt hekta på blomstermønster. Fine kjoler med midje og sving i skjørtet som jeg har kjøpt her:

I Norge har jeg problemer med å finne noe så simpelt som dette, en helt enkel bomullskjole som går sånn ut nedenfor midjen. Her har de denne kjolen i alle farger, typisk standard basisplagg som burde finnes i enhver H&M synes jeg :P Jeg har selv kjøpt kjoler i akkurat denne fasongen i mørkeblå, svart, burgunder, blomstermønster og til min søster i leopardmønster og universmønster. :)Jeg sier ikke at det er bra her fordi det er så mye klær i min smak her. Det jeg mener er at utvalget her i ulike fasonger er mye større. Ikke alle jenter kler den fasongen som er in. Som regel gjør ikke jeg det. Her er det til enhver tid alle slags fasonger, selvom butikkene endret seg etter sesongene (butikkene om sommeren svømte over av klær i neonfarger feks... Og litt penere klær da jeg kom og nå som det går mot vinter igjen).  En butikk jeg liker spesielt godt her, som burde ha tilsvarende i Norge, er Supre. Den er full av helt enkle basisplagg, og finner du et pent mønster eller en fin farge kan du være sikker på at akkurat det samme mønsteret eller fargen finner du på en rekke plagg i ulike fasonger og former. Genialt synes jeg. Har skjedd en million ganger at jeg har vært på shopping i Norge hvor jeg finner noe som har fint mønster eller detaljer, men så ser den helt ræva ut på. Her er det bare å prøve samme fargen/mønsteret i et annerledes plagg. :D

En annen ting er hvor RENT det er her. Jeg evt ikke om det gjelder Australia generelt eller kun Brisbane. Men her i Brisbane er det hvertfall utrolig fint, ser ikke forsøpling noe sted, og ingen parker ødelagt av sprøytespisser og annet søppel. Ser lite til narkomane her og. De finnes nok, men de har ikke tatt over parkene slik de får gjøre i Norge. Her kan man trygt kose seg i parken uten at en narkis ligger bevisstløs i et hjørne eller unger risikerer å sette seg på sprøytespisser. Sånn det skal være synes jeg... Aldri noen sted ser man heller dealing på gata... Ikke slik man legger merke til det hvertfall. Ikke er veiene nedspyttet i tyggisklyser heller. Og pultene på lesesalene er helt rene, uten graffitti eller skribling fra prokrastinerende studenter. Ikke er bussetene nedtagget i skrift og tyggiser heller. Og ikke er nattbussene fulle av spyende fjortisser som tilsynetalende har glemt buksa hjemme.

Generelt er folka her veldig laidback og mye mer åpne enn i Norge. Og jeg føler australierne ikke tar seg selv så høytidelig heller, det er ikke så stivt og formelt her som i Norge... Det er tilogmed lov til humoristiske, på kanten innslag av humor på nasjonaldagen; disse kondomene ble solgt uken før Australia Day (har vi noengang sett 17.mai-kondomer?? :P):

Og de kjente landemerkene langs hovedveiene rundt om i landet, som jeg fant en bok om tilogmed, Big Aussie Icons. De er kort sagt store, usmakelige skulpturer av noe som kjennetegner det aktuelle stedet. For eksempel er Coffs Harbour kjent for sin dyrking av bananer, og da må man selvsagt ha en figur som viser det, dette er intet mindre enn The Big Banana:

Man finner tilsvarende the big avocado, the big shrimp(!), the big strawberry, the big spider osv... Synes det er artig jeg hehe.

Og, det nesten ingen som røyker her! Herlig!!! Jeg har aldri vært neon fan av tobakk hehe... Det er så deilig å kunne gå her og så og si aldri måtte gå gjennom noens røyksky og puste inn den ekle tobakkslukten! Aldri busstopp eller parker som er fulle av røyksneiper! Ingen ekle fjortisser som tror røyking er kult! Her er røyking, hmm hva blir det på norsk.... Vet ikke, men røyking her er "frowned upon", altså ikke så alment akseptert som i Norge. Noe jeg synes er helt supert ;) Er det få som røyker er det få grunner til å begynne. Hvem begynner liksom å røyte fordi det ser så godt ut? Det går uker, gjerne måneder mellom hver gang jeg ser noen som røyker. Ingen røykehjørner på skolen :)

Kunsten

Jeg vet ikke om dette gjelder Australia generelt eller bare Brisbane. Men noe jeg gleder meg over hver dag er små kunstneriske innslag her og der. Og, jeg har ikke sett tagging en eneste gang! Gatekunsten her går i ting som dette:

 

 

Og langs noen motorveier er det laange strekninger med malerier, mellom Byron Bay og Brisbane er det hundrevis av meter med malerier av realistiske ansikter, og ulike australske dyr. Ganske stilig :) Og den geniale ideen med strømboksene de har her!! Du vet sånne stygge grå strømbokser som er overalt? Vel, her har de utnyttet dem til å lage noe kult. De har gjort om noe stygt til kunst! De males! Og hvem som helst kan male dem! Så man ser et vidt spekter av forskjellige motiver på dem, utrolig stilig. Det man gjør er å skrive seg på venteliste for å få male en boks, de males om hvert 5.år. Jeg synes rett og slett det er helt genialt. Ellers, på steder der vi i Norge hadde funnet stygg, glorete tagging, finner man som regel stilige malerier her. Feks på random betongvegger.

Et lite utvalg av bokser, det finnes maange flere stilige:Kunst på en søt kafé:

 

Naturen og Landskapet

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle like det australske landskapet så godt som jeg gjør. Tidligere helte jeg mer imot nordisk eller Lord of the rings-aktige landskap. Trodde ikke jeg likte røde fjell og palmestrender. Men jo. Jeg tror det har litt med hvor glad jeg har blitt i Australia. Landskapet her er helt unikt og vakkert på en så spesiell måte man ikek finner maken til. Stikkord; rødt, blått og grønt. Rødt for røde sletter og røde fjell, grønt for regnskog, blått for havet.

Naturen her er så vakker. Om det så er rødlige fjell med fosser som i Blue Mountains:

Eller idyllisk tropisk øy med krystall klart vann og korallrev, Heron Island:

Sam og meg snorkler. Kan ikke beskrive hvor mye jeg elsker å være under vann <3Spesielt å se den eneste regnskogen i hele verden som vokser på sand, Fraser Island:

Mer fra Fraser Island, aldri sett så mye sand i mitt liv!:

Bading i ferskvannskulp på Fraser:
Mektig syn, Twelva Apostles i Victoria:


Melkeveien sett fra Lake Mooghera:

Solnedgang i over Moreton Bay:

Tåke over Lake Mooghera: 

4 kommentarer

Martha Sofie Simonsen

09.05.2013 kl.08:06

Godt skrevet og trivelig lesning :-) Flott atdu trives! Klem :-)

Den Grønnkledde

09.05.2013 kl.19:38

Ooh, Australia høres jo ganske nice ut, basert på det du skriver her. ^^ De tingene du nevner ang. norsk kultur (og klesutvalg..) er ting jeg reagerer på selv. Vi er noen innadvendte særinger her oppe i nord. xD

Fine bilder, forøvrig. Naturen der ser flott ut!

Carina

10.05.2013 kl.03:38

Martha Sofie Simonsen: Takk, trives kjempegodt her :D

Carina

10.05.2013 kl.03:42

Den Grønnkledde: Det er helt fantastisk her :) Hadde aldri trodd jeg skulle bli så forelsket i et land før.
Ja sant vel! Jeg tror det er typisk Skandinavia, har møtt flere svensker og dansker her som også mener det samme. Og ja, klesvalg i Norge gleder jeg meg ikke til å komme tilbake til :P Det er fine ting innimellom, men ja som jegs kriver, jeg har ofte problemer med å finne pene klær i en fasong jeg ser bra ut i. Synes det er veldig mangel på enkle kjoler med fint snitt i Norge. Og så synes jeg det er så utrolig mye i Norge som liksom skal være så baggy og fasongløst... Er ofte jeg har funnet topper med såå fine detaljer, men ser ut som en firkant på, såå ergelig. Og jeg har aldri likt pose-stilen særlig, topper som buler ut rundt magen i sånn poseform. Hvorfor skal det være fint :P Menmen smak og behag... Men det kunne vært mer av noe for alle, ikke bare hva som er in den og den sesongen...

Takk! Naturen her er nydelig, helt unik og annerledes med alt jeg er vant med fra før!

Skriv en ny kommentar

Carina

Carina

22, Stavanger

Hei! Mitt navn er Carina. Skriver veldig sjelden, men når jeg først skriver er det enten om et eller annet tema jeg er engasjert i, eller ganske enkelt bare innlegg om hva jeg har gjort i det siste. Og en del om hund, da jeg er over middels interessert i hund. Min største lidenskap er det fantastiske dyreriket her på planeten, og det fantastiske faktumet at alt har blitt til ved gradvis, ikkeforutseende, ikke-planlagt, ikke-intelligent evolusjon. Jeg er ei som kan føle en overveldende glede og facinasjon for vitenskapelige fakta rundt evolusjonen, og ei som kan bli så rørt av å se hval, spesielt spekkhugger, delfin og knølhval på tv at tårene renner - jeg har en så dyp og intens lengsel etter å se disse fantastiske vesenene i live! Men så er jeg egentlig en ganske tøysete og selvironisk person, så avsnittet ovenfor ble litt vel svulstig og dramatisk, hehe, men det stemmer jo 100% :P Ellers er det hund og hundesport som opptar med i hverdagen, er eier av Dixie, en nydelig spanielblanding. Ellers er jeg på utveksling i Australia høsten 2012. Har også tatt dykkersertifikatet, som er noe av det mest fantastiske jeg har gjort, og gleder meg til masse dykking i framtiden!

Kategorier

Arkiv

hits