Hvorfor jeg elsker Australia del 2

DYRELIVET

 Store bokstaver siden dette er noe av det jeg elsker mest med Australia, og å komme hit som biologistudent er en drøm, dette er jo Paradis for dyrefanatikere som meg. Jeg ser dyr her som jeg tidligere kun har sett på tv og i dokumentarer og bøker, så og vi hver dag! Eksotiske dyr! Og i det fri! Jeg har sett veldig mange stilige dyr i dyreparkene her, men det kan ikke sammenlignes med den opplevelsen det er å se et dyr i det fri. Dette blir en lang liste. Alle bildene er tatt av meg dersom ikke noe annet står :)


Man ser noe kult så og si hver dag. Her er noen av mine wildlife-opplevelser Down Under (ikke i noen spesiell rekkefølge):

- Dro på whale watching i Byron Bay i august. Fra juni til november migrerer KNØLHVALER fra Antarktis til tropene for å føde og parre seg og tilbake igjen. På denne tiden er det helt dagligdags å se hval rett utfor kysten. Og det har jeg fått muligheten til. Jeg som ELSKER hvaler, så mye at jeg kan få tårer i øynene av å se dem på tv og drømmer om dem natt etter natt, om å se dem i levende live, helst under vann, mitt absolutte yndlingsdyr og jeg er helt fullstendig overbevist om at de er helt helt spesielle og skiller segsterkt fra andre dyr  i form av deres intelligens. De ER spesielle. Jeg er nesten sikker på at de er det nærmeste vi kommer oss selv i dyreriket, de har komplekse samfunn og kultur. Uansett!! Da jeg dro på whale watching i august fikk jeg ser rundt 6 digre hvaler! I ett tilfelle kom det to stykker svømmene direkte mot oss, de var så nære som 50 meter unna. måtte felle en liten gledeståre da :P En annen gang var når jeg egentlig ikke skulle på whale watching, men dykke. Vi var i båten på vei ut til dykkerstedet, og fikk en helt fantastisk oppvisning av knølhvaler som hoppet majestetisk ut av vannet (breaching på engelsk) og smelte finnene i overflaten. De var ganske langt unna, men likevel et uforglemmelig syn. En annen gang jeg så hval var fra land, vi var på felttur med klassen på Stradbroke Island ved et utkikkspunkt hvor vi så en mor med en unge svømmende forbi :)

- Det er også helt vanlig å se delfiner her. De to artene jeg har sett har vært bottlenosed dolphin (tumler) og Indo-pacific humpback dolphin. Førstnevnte har jeg sett fra båten i Byron Bay, de andre fra stranden på Fraser Island. Man kjenner dem igjen på finnen/ryggen, som navnet tilsier. Den ene gangen jeg så tumlere i Byron Bay var fra stranden, vi så en hel flokk like ved en haug med surfere! Elendig bilde, men jeg sto langt unna og hadde ikke zoomobjektiv da, så har croppet bildet. I det minste er det tatt av meg :D

 


- de utrolig interessante edderkoppene her! Noen er digre og spinner tilsvarende nett. Flere ganger har jeg gått eller nesten gått resten gjennom spindelvevene deres, ikke sååå gøy... En kveld hadde en edderkopp spunnet nettet sitt over hele innkjørselen vår! Hun jeg bodde med ringte meg utenfra og sa hun ikke kom seg inn i eiendommen! Nettet var digert, og nydelig! Heldigvis klarte hun å snike seg under uten å ødelegge det! Denne var det som var mesteren:


 

Så er det utrolig mange av denne arten som jeg tror heter Golden orbweb spider. Ene gangen var det en som hadde spunnet nettet sitt i busskuret, og jeg sto en stund og så på at den ruslet rundt på nettet sitt og ryddet vekk blader og en sigarettsneip som hadde satt seg fast. Var ganske komisk, den gikk målrettet bort til rotet og plukket det av og slapp det så det falt på bakken :) De er visst ikke farlige, men kan likevel ha et smertefullt bitt. Glad jeg ikke har sett noen av disse inne! Men de er et syn ute :)

Og så hoppeedderkoppene da, de er jo utrolig søte... Og bittesmå. Her er en som havnet på tegningen min:- Å våkne til den nydelige sangen fra en Laughing kookaburra... Hehe. Den er ikke vakker. Men helt utrolig morsom :) Navnet sier vel sitt... De høres mer ut som hysteriske aper enn fugler. Søk dem opp på Youtube, de er så artige :) Slik ser de da ut:

 

- Vi dro på felttur til Fraser Island med den ene biologiklassen (Australia's terrestrial environment), og her så vi mange dyr. Blant annet verdens største maur (var ihvertfall det tutorene sa til oss, men de var uansett gigantiske! rundt 1,5-2 cm lang! Og sjekk de kjevene!

Noe annet vi så på Fraser Island var dingo!!Vi kjørte på stranden fra utflukten til campingplassen, og vi så en dingo som hadde rappet en fisk fra en fisker. De er visst veldig nærgående og kan være farlige, rundt på hele øya er det skilt som advarer mot dem og sier at man skal passe på barna og være "dingo safe". Elendig bilde, er kraftig croppet men:

Et annet dyr vi så på Fraser var White-bellied sea eagle! Jeg fikk ikke tatt noe bilde av den, men jeg så en på et fugleshow i en liten dyrepark her som heter Lone Pine Koala Sanctuary. Majestetiske fugler! Jeg visste ikke at det fantes hvite ørner :) Den var hvit med grå vinger, aldeles nydelig! Jeg var helt fascinert. Grunnen til at denne var i parken var fordi den i sin tid hadde falt ut av redet sitt og blitt funnet av mennesker som ville redde den. Det de ikke visste den gang var at fugler "imprints" (husker ikke norske ordet) på dem de blir oppdratt av, og har dermed aldri lært å klare seg skikkelig som fugl og har av den grunn ikke kunnet bli sluppet fri, så den var rimelig tam. Her er den:

 

 - Ellers så er det så utrolig mange nydelige fugler her. For eksempel Torresian Crow, som det kryr av på Campus, kullsorte med nydelige blåhvite øyne:Rainbow lorikeet! Dette bildet er tatt på Lone Pine, så de er vel sånn halvville; de var ikke i bur, men blir matet til faste tider hver dag, så de bor nok i parken. Men det er fullt av helt ville sånne her på campus om ettermiddagene og jeg har sett dem i noen nabolag, flokker av dem :) De er så pene! I bakgrunnen er en green lorikeet, som også er å finne der rainbow lorikeetene er. Nydelige fugler!Andre fugler jeg ikke har noen gode bilder av enne som jeg har sett er Little corella (mange av de på campus!!), sulfur-crested kokatoo, noisy miner, pelikan og flere som jeg ikke vet hva heter. :)

 - En av de største undervannsopplevelsene mine her har vært møtet mitt med Grey nurse sharks (på norsk sandtigerhai). For noen utrolig flotte skapninger! Utrolig stilige, litt nifse og ekle men samtidig vakre! Dette var mitt første dykk i Australia. Jeg var nervøs siden det var så lenge siden jeg hadde dykket sist. Vi gikk ned langs et tau, og sekunder etter at jeg hadde nådd bunnen ser jeg en gigantisk hai komme RETT imot meg!! Den svømte rolig og elegant forbi meg på 1 meters avstand. Dette er DIGRE haier, rundt 2-3 meter lange og med en kjeft full av skarpe tenner på tørk. Men den stilige tingen med disse haiene er at de SER utrolig farlige ut, men er veldig fredelige og tydeligvis vandt med dykkere :) Jeg var ikke redd, det var et fantastisk øyeblikk. Vi svømte litt videre, og støtte på 5-6 til som hang stille i vannsøylen mens de bare svømte rolig mot strømmen. Jeg var bokstavelig talt en halv meter unna halen dems. Jeg svømte litt nærmere den ene, litt framover for å få et glimt av ansiktet. Det er en av de mest spesielle øyeblikkene i mitt liv... Ansiktene dems er... Hva kan man si, kanskje fryktinngytende, og litt ekle. Det gikk frysninger nedover ryggen på meg, selvom jeg samtidig ikke var direkte redd. Det var noe med øynene og de tennene. En veldig veldig spesiell opplevelse. Det var liksom creepy, slik at jeg fikk en ekkel følelse, selvom jeg ikke egentlig var redd. Jeg håper virkelig jeg får sett disse flotte dyrene igjen! Min dykkerbuddy klarte å få et bilde av meg sammen med haien, du ser den i bakgrunnen der: 

Andre haiarter jeg har sett her:

Wobbegong shark, godt kamuflerte haier som ligger på bunnen av sjøen og ikke gjør spesielt mye, tatt på samme dykket som på bildet ovenfor av dykkerbuddyen min, det er den saken som ligger foran meg ;)

- Black-tip reef shark: Søte små haier, rundt litt over 1 meter lande, med sorte tipper på finnene :) Disse så vi mange av på revet rundt Heron Island! Vi så også flere skater, deriblandt den som Steve Irwin ble drept av! Det var to arter, som lignet, husker ikke hvilken som drepte Irwin, men de ser veldig like ut utenom at halen er forskjellig, de heter Whip tail sting ray og cow-tail stingray. De KRYDDE av disse om ettermiddagen rett utenfor den ene stranden på øya! Disse to artene, og en annen rar en som heter Shovelnosed ray. Søk opp :) Har ikke bilder av dem. Utrolig stilige :) På felturen vår dit skulle vi planlegge og utføre et eksperiment, jeg og min gruppe valgte å telle haier og skater på to ulike steder. På den lille stranden var vi ved et tilfelle omringet av et 20talls skater av disse tre artene på rundt 2 meters dyp :)

- En annen nydelig hai jeg er litt trist for at jeg ikke har bilde av, Leopard Shark! Disse er kjempesøte, runde fjes med harmløse munner og søte runde finner! Og mønsteret er virkelig likt som hos en leopard!! Disse så jeg på et annet dykk i Byron Bay, det var mange av dem! Og de ligger også mesteparten av tiden rolig på bunnen. Det var så koselig å svømme forsiktig bort til den og legge meg ned på sandbunnen ansikt mot ansikt, en halv meter unna :) litt senere på dykket var det en som svømte rett over meg, sååå majestetisk og vakker! Så rolig og elegant... På samme stedet på et annet dykk svømte det en hel flokk med bullrays forbi :)

- Da jeg dykket utenfor Stradbroke Island var jeg veldig nær en av de farligste haiartene som finnes. De mest aggressive haiene som finnes er hvithai, tigerhai, Oceanic white-tip og Bullshark (oksehai). Vi så en oksehai. Det som er litt synd er at da jeg så den, var jeg ikke klar over hva slags hai det var jeg så i levende live. Den var et stykke unna, kanskje 15-20 meter (sikten var helt fantastisk her!!), så jeg trodde først det var en harmløs kjedelig liten black-tip, så jeg var ikke så veldig imponert. Saken var noe annet da jeg kom opp av vannet. Hun ene jeg dykket fikk et bilde av den, og alle ble enige oma t det var en oksehai. Hadde jeg visst det da jeg så den tror jeg hjertet hadde slått litt fortere, hadde nok fått et kraftig adrenalinkick da :) Hun jeg dykket med, Pippa Garrard, sitt bilde av haien:


- Ellers er det koselig med små gekkoer i huset, som jeg har sett flere av, bittesmå minigekkoer! Denne var vek rundt 3-4 cm lang :) En annen gang satt jeg på biblioteket på skolen, og var vitne til at en litt større gekko fanget en møll på vindusruten :)Så er det mange opplevelser jeg desverre ikke har noen bilder av:

- Det kryr av flygende hunder her! (flying foxes/fruitbats) Store flaggermus! De er veldig aktive rundt skumring :) Her om dagen så jeg og Elida helt utrolig mange, sikkert rundt 100 stk til sammen, som kom flyvende over elven til et tre i parken på andre siden. Elida fikk noen videoklipp, prøver å overtale henne til å legge dem ut på Youtube. Men disse er utrolig fine! Og så store :) Avogril flyr de rett over hodet på deg dersom du går under et tre hvor de befinner seg!

- Da vi var på feltkurs på Stradbroke Island ruslet vi rundt i fjæra, og plutselig ser vi en enorm hær med soldier crabs! Da snakker vi flere hundre, og man skjønner med en gang hvor de har navnet sitt fra! På avstand ser det ut som en hel stor flekk av bakken beveger seg bortover :P De var utrolig søte! De løper av gårde og kommer man for nærme graver de seg ned i sanden. Men hele hæren var virkelig et syn :)

- Så har jeg vært veldig nær noen farlige dyr. Som nevt, oksehai og Stingray, men også Lion Fish (dragefisk på norsk, veldig giftige, men nydelige fisker) for eksempel. Eller når jeg var på felttur med palenotologiklassen, vi skulle til fossilutgravningen og i gresset støtte vi på en Brown Snake. En av de giftigste slangene i verden! Vi gikk i en stor bue rundt den. Sykt å tenke på å ha sett den sikre død bare noen meter unna meg! Cone snail har jeg også vært altfor nærme, en veldig giftig sjøsnegl med veldig pene skjell. Jeg og Sam sto rett mellom en slik en og en Stingray, en meter mellom oss og de to dyrene på hver side. Det gikk bra da:) Hadde vært skummelt om vi tråkket på en av dem!!

 - På alle dykkene jeg har vært på har jeg sett skilpadder! De er så søte! Har sett to arter, Green turtle og Loggerhead turtle. De er så rolige og fine! Har også snorklet og dykker ned til dem og svømt side om side med en så lenge jeg greide å holde pusten. Et vakkert øyeblikk!! Loggerheadene er DIGRE. Så en på mitt første dykk her, en gigant som svømte rett forbi oss.

- Så har jeg selvsagt sett Australias ikoner! Kenguru og koala! Ville kenguruer så jeg på campingtur i Girraween National Park. Der krydde det av grey kangaroo. Og de var tydeligvis vandt til mennesker! På det nærmeste var jeg en meter unna en liten gruppe som fredelig knasket gress. Tilogmed en liten baby var jeg helt nær :)

Koala i det fri har jeg sett to ganger, og jeg ser på meg selv om heldig som har opplevd det, alle sier de ikke er så vanlige å se i det fri. Den første gangen var i et tre vi stoppet ved på vei fra Stradbroke Island. Den satt og sov i toppen og enset oss ikke ;) Den andre gangen var jeg på ridetur i bushen, og vi så en som sov i et tre :) Hehe det er mest det de gjør.. Her er et bilde fra Lone Pine Koala Sanctuary:

 

Og kenguru:

:)

 

 Noen som skjønner hvorfor jeg elsker Australia?? Det er så uendelig mer jeg også vil se. Neste gang jeg kommer tilbake hit vil jeg se: Minke whales ved Great Barrier Reef, Hvalhai ved Nigaloo Reef i Western Australia, Hvithai i sjøen utfor Sør Australia og Manta rays langs vestkysten. Jeg skulle egentlig dra og dykke for å se Mantarays, men idiotisk nok gikk ejg hele tiden rundt og tenkte "det er enda god tid igjen til å få gjort det" helt til det plutselig ikke var mer tid igjen :( De finnes langs vestkysten mellom November og april. En skam at jeg aldri fikk sett de, sånn som jeg har lengtet etter å se dem!! Menmen. Neste gang!!

 

 

 

-

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Carina

Carina

22, Stavanger

Hei! Mitt navn er Carina. Skriver veldig sjelden, men når jeg først skriver er det enten om et eller annet tema jeg er engasjert i, eller ganske enkelt bare innlegg om hva jeg har gjort i det siste. Og en del om hund, da jeg er over middels interessert i hund. Min største lidenskap er det fantastiske dyreriket her på planeten, og det fantastiske faktumet at alt har blitt til ved gradvis, ikkeforutseende, ikke-planlagt, ikke-intelligent evolusjon. Jeg er ei som kan føle en overveldende glede og facinasjon for vitenskapelige fakta rundt evolusjonen, og ei som kan bli så rørt av å se hval, spesielt spekkhugger, delfin og knølhval på tv at tårene renner - jeg har en så dyp og intens lengsel etter å se disse fantastiske vesenene i live! Men så er jeg egentlig en ganske tøysete og selvironisk person, så avsnittet ovenfor ble litt vel svulstig og dramatisk, hehe, men det stemmer jo 100% :P Ellers er det hund og hundesport som opptar med i hverdagen, er eier av Dixie, en nydelig spanielblanding. Ellers er jeg på utveksling i Australia høsten 2012. Har også tatt dykkersertifikatet, som er noe av det mest fantastiske jeg har gjort, og gleder meg til masse dykking i framtiden!

Kategorier

Arkiv

hits